Конкурси фахової майстерності

 

Посвята у професію «Тістороб, пекар»

Мета заходу:продовжити традиції нашого ліцею, встановити зв'язок між поколіннями професії «Тістороб, пекар»,обмінятись досвідом, привити почуття гордості та поваги до професії «Тістороб, пекар».

Матеріально-технічне забезпечення: дошка, столи, санітарний одяг, зразки сировини, комплекти літер з алфавіту,  мікрофон, магнітофон, мультимедійна установка.

Оформлення столу: на вишитому столі, ваза з колосками, пшенична хлібина, з сіллю

 

Епіграф:«Ми не вчимося бути артистами, художниками чи письменниками — ми вчимося бути.» Маккартні П.

 

Хід заходу

І. Вступне слово майстрів виробничого навчання  з професії «Тістороб, пекар»

Майстер №1

Доброго дня, шановні учні та гості! Сьогодні ми спробуємо зазирнути у світ професії  «Тістороб, пекар»

Світ професій – складний та захоплюючий. Зорієнтуватись у нього інколи дуже важко. Усім  людям властиво планувати своє життя, вирішувати багато питань, пов’язаних із вибором професії. Знайти свій, шлях у житті - дуже нелегко. Одні обирають його ще з дитинства інші все життя шукають і не знаходять, одні з юних літ вчаться переборювати труднощі, які трапляються на шляху до мети, переборюють їх. Інші, навпаки, всіляко намагаються оминути ці труднощі.

Майстер №2

Сьогодні ми живемо в країні яка відкриває перед молоддю необмежені можливості для набуття будь-якої професії. А людина, у свою чергу, може звеличити будь - яку професію освітлюючи її вогнем своєї творчості та майстерності. Чарльз Дарвін казав: якщо ви вдало оберете роботу і вкладете в неї душу, то щастя саме знайте вас» Тоді й вислів: на роботу як на свято, набуде реального сенсу.

ІІ. Мотивація      

Професія «Тістороб, пекар» дуже цікава і потрібна, оскільки щодня пекар випікає хліб для людей всієї країни. Якщопекарробить свою роботу з любов'ю і вкладає в неї всю душу, то і хлібвиходитьдужесмачним. Пекар - цемайжемитець, якийвкладає всю душу в свою роботу для отриманнявідмінного результату.

Майстер №1Пропонуєпереглянути відео ролик  « Історію виникнення хліба »

Я впевнена, що всіх вас, майбутніх пекарів, об’єднує одне велике почуття – це любов до хліба! З самого дитинства ви полюбляли відламувати та смакувати скоринку смачного, свіжого, хрусткого хліба, і задавались питанням як його готують. Ось так і звела вас доля  всіх  в Херсонському професійному ліції  з професії «Тістороб, пекар» За час навчання Ви показали себе працелюбними, але дуже, дуженепосидючими. Тому сьогодні Ви пройдете випробування, які покажуть вашу організованість, пильність, уважність, повагу,  любов до вибраної професії. Наприкінці  випробувань, Ви проголосите клятву,  яку будете передавать наступним поколінням тісторобів.

Майстер №2Пропоную переглянути відео ролик «Наші  перші дні в ліцеї»

Учні читають вірші.

Майстер №1

Випробування №1

«Знайди рецептуру»

Кажуть, що люди найкраще перевіряються в екстремальних ситуаціях, отож учням пропонується пройти випробування, щоб знайти рецептуру, для цього, випробування необхідні два учні, які повинні  в ємкості з мукою дістати рецептуру не допомагаючи руками. Потім учасники передають рецептури наступним учасникам, для подальшого етапу випробувань.

Майстер №2 об’являє про проведення другого конкурсу та пояснює його правила.

Виробування№2

«Збери рецептуру»

В цьому конкурсі учні покажуть свої знання, як вони знають  сировину. Для цього конкурсу необхідно два учні, які  підберуть сировину за рецептурою, яку знайшли в попередньому екстремальному випробуванні. На робочу столі подані різні види сировини . Учні повинні за хвилину підібрати необхідну сировину за рецептурою.

Майстер №1 об’являє про проведення третього конкурсу та пояснює його правила.

Виробування №3

«Тістороб»

Даний конкурс показує, як учні правильно змішують інгредієнти за рецептурою. Для цього конкурсу необхідно два учні (з різних підгруп). На швидкість, учні повинні одягнуть рукавички  та змішати інгредієнти з дотриманням правил охорони праці та санітарії. Майстер в/н перевіряє послідовність та якість вимішування тіста.

Майстер №2

Виробування №4

«Дегустатор»

Недарма  кажуть, що обирай професію «Пекар» і не будеш голодний ніколи. Даний конкурс не залишить учнів голодними, а також розвине смакові рецептори. Для цього конкурсу знову потрібно два учні (по одному з різних підгруп)Які на швидкість повинні з’їсти запропонований набір хлібобулочних виробів.

Музична пауза

Майстер №1Ось і настав час посвячення наших першокурсників у професію «Пекар».

Для прийняття присяги прошу всіх пекарів встати.

Першокурсники, рівняйсь, струнко!

Майстер №1

Першокурсники для проголошення клятви готові?

Першокурсники відповідають разом: «Завжди готові»

Присяга  «Пекарів»

Ми славимо хліб,

Він всьому голова!        
Займає почесне місце

У кожному домі

У будні й свята

Ми славимо працю,

Хто це чудо створив!

Хто сіяв і жав,

Хто нам борошно дав

Хто тісто змішав

Та хліб випікав.

Нам випала честь

Усі тайни пізнати

Як тісто створити

Та хліб випікати

Даємо ми слово

Добре навчатись,

Щоб працею нашей

Могли Ви пишатись!!!

Усі покоління

Цей досвід створили

Клянемося нині

Його зберегти,

Щоб смак

Того першого хліба

Новим поколінням передасти!

Заключне слово

·        Майстер №1

·        Ми приймаємо Вас в наші ряди та посвячуємо в професію «Тістороб, пекар»(зерном посипають)

Сьогодні ми з вами продовжили традиції нашого ліцею, встановили зв'язок між поколіннями професії «Тістороб, пекар», прославляли свою професію, складали про неї вірші.

·        Майстер №2

Ми вітаємо першокурсників з посвяченням та бажаємо їм успіхів, натхнення, витримки та любові до своєї професії! Солодкого Вам життя, любі «Пекарі»!!!

 

 

Присяга  «Пекарів»

 

Ми славимо хліб,

Ві нвсьому голова!      

Займаєпочеснемісце

У кожномудомі

У будні й свята

Ми славимопрацю,

Хтоце чудо створив!

Хтосіяв і жав,

Хто нам борошно дав

Хто тісто змішав

Та хліб випікав.

Нам випала честь

Усі тайни пізнати

Як тісто створити

Та хлібвипікати

Даємо ми слово

Добренавчатись,

Щоб працею нашей

Могли Ви пишатись!!!

Усі покоління

Цей досвід створили

Клянемося нині

Його зберегти,

Щоб смак

Того першого хліба

Новим поколінням передасти!

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий